„Хубавата Елена” идва в Бургас

Богатата февруарска програма на Държавна опера – Бургас, продължава с едно атрактивно произведение – комичната„Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – опера-буфа в три действия по либрето на А. Меяк и Л. Алеви. Спектакълът с динамичен сюжет, пищни декори, костюми и реквизит, както и с поводи за искрен смях, е на 24 февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера.

В образа на Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, отново ще се превъплъти харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска. Младата оперна певица е олицетворение на образа, който представя – с финес, вокално и актьорско майсторство.

Лирични нюанси и топлота в тембъра, майсторски изградена динамика и артистизъм са характерни за младия тенор Яни Николов – в ролята на Парис. Баритонът Йордан Христозов излиза на сцената като Менелай, като изгражда гротесковия образ на измамения съпруг с много чувство за хумор.

В постановка на комичната опера „Хубавата Елена“ вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хоровия състав (с хормайстор Невена Михайлова) и балетът на Бургаската опера (с репетитор Галина Калчева). Помощник-режисьор е Петър Тихолов.

Зад диригентския пулт ще застане Цанислав Петков, концертмайстор е Христо Белчев. За пореден път публиката ще оцени достойнствата на режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова и хореографията на покойния Гриша Роглев.

Според новите противоепидемични мерки, които наложи РЗИ Бургас, считано от 31.01.2022 г., посещаемостта на събитията на операта в Бургас е с ограничение до 50% от наличните места. Остава и условието публиката да се допуска само със „Зелен сертификат“.

 

Снимка: e-burgas.com