Бургаската топлофикация е подготвена за новите икономически предизвикателства

„На брега“ с особено внимание следи ситуацията с „Топлофикация Бургас“ и периодично информира своите читатели за извършените и проектираните инвестиции в предприятието, насочени към внедряването на съвременна техника за производство на топло- и електрическа енергия с цел спазването на екологичните изисквания и поддържането на поносимо ниски цени за абонатите. Това е особено важно сега в условията на продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна, довела до рязък скок на цената на природния газ – основното гориво на бургаската топлофикация. Топлофикационното дружество има готовност да отговори на предизвикателствата на коренно променената икономическа ситуация в Европа и света.

За да бъде предоставена качествена услуга, но на достъпна цена на клиентите, от изключителна важност е поддържането в добро състояние на топлопреносната мрежа и абонатните станции,  казва директорът на „Топлофикация Бургас“ ЕАД инж. Христин Илиев. Според него  войната в Украйна е станала причината за скока в цените не само на природния газ, но и на всички останали суровини, които са част от производството на енергия. Той се надява, че с прекратяването на войната цените на енергоресурсите ще тръгнат надолу, макар да не е възможно да се предположи, че ще се върнат на нивата отпреди руската агресия в Украйна.

От съществено значение според него е страната ни да участва активно в общата политика на Европейския съюз за намирането на нови източници за снабдяване с природен газ, с което да се преодолее веднъж завинаги голямата зависимост от руската суровина. Норвегия планира да увеличи производството си на синьо гориво, което може да достига до нас през европейската газопреносна система. Като много важно обстоятество за диверсификация на снабдяването с природен газ инж. Илиев изтъква и довършването на интерконекторната ни газова връзка с Гърция. Чрез нея, а и чрез Турция, България ще може се снабдява с нужните й количества газ от Азербайджан, а в перспектива и от Израел, Ирак, Туркменистан и други страни в Близкия изток.

Значителен принос в това отношение ще има и строящата се в момента в Александруполис инсталация за преработка на втечнен природен газ, който може да бъде доставян там от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и САЩ. Важно според инж. Илиев е това, че българската държава има инвестиционен дял в строителството на инсталацията.

Инж. Христин Илиев е уверен, че ръководеното от него топлофикационно дружество е напълно подготвено успешно да се впише в променената икономическа обстановка. И тази подготовка е започнала още години назад благодарение правилното стратегическо мислене на собственика на централата и оперативното й ръководство.

Снимка: Топлофикация Бургас.