„Корал“ става защитена територия

Министерството на околната среда и водите е конституирало комисия, която предстои да обяви плажа „Корал“ за защитена територия. Това бе съобщено от Мирослава Петрова от парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Действията на министерството са следствие от образувана преди години преписка, по която до този момент е липсвало становище. Плажът вече е част от зона „Натура“. След произнасянето на комисията се очаква той да стане третата защитена морска територия у нас.

„Община Царево може само да се облагодетелства от този факт и да направи нов Общ устройствен план, който да е от полза за местните икономически общности. Очаквам местните да се гордеят, че имат наблизо местност с толкова висок статут на защита“, отбеляза Петрова.

Къмпинг „Юг“ и плаж „Корал“ са девствени и красиви места за плажуване, отдих и лагеруване сред природата. Разположени са на една и съща плажна ивица между курортите Китен и Лозенец. Освен с бистрите си води, плажовете очароват посетителите си и със своята шир, пясъчни дюни, гъсти гори, разположени зад плажната ивица, както и с липса на масивни бетонови постройки. Плажовете се посещават както от бивакуващите на къмпинга, така и от гостите на близките курорти в търсене на нови вдъхновяващи гледки и нюанси за обогатяване на ваканционното настроение.

По отношение на плажа „Алепу“ вече е възложено задание за проектиране възстановяването на терена. Каква част от съоръжението, подпиращо свлачището, ще бъде запазена и как този терен да бъде възстановен, предстои да бъде решено след изготвянето одобрението на проекта.