Мини в Черно море

Около 420 закотвени мини, поставени на подходите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни, поради бурното време, са се откъснали от котвите си сега се носят свободно в западната част на Черно море. Тя представляват заплаха за плавателните съдове и крайбрежните градове и курортни комплекси.

Поради това българското правителство взима всички необходими мерки. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи. Уведомени са рибарските сдружения да не навлизат в морето до изясняване на обстановката.

Умолява се населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявява бдителност. При констатирането на подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите трябва да сигнализират на телефон 112.

От руското министерство подчертават, че според Конвенцията за поставяне на подводни, автоматично детониращи се контактни мини е забранено да поставянето им закотвени по този начин. Вчера предупреждение към корабите под гръцки флаг за опасност от украински мини в Черно море изпратиха гръцките власти. От гръцките корабоводни институции предлагат да променят маршрута на плавателните съдове, за да избегнат риска.

Гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание на информацията от руска страна за движението на мини в Черно море, които има риск да достигнат до Босфора и Егейско море. Към момента специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила.

 

Снимка: standartnews.com.