Очакваме силен летен сезон по морето

Според прогнозите на Института за оценка и анализи в туризма през тази година се очаква силен летен туристически сезон с около 9 милиона чуждестранни туристи. Няма да се сбъднат някои мрачни прогнози, според които войната в Украйна силно ще навреди на сезона у нас.

Според статистиката през последните години на пандемия руските и украинските туристи са представлявали едва около 5% от чуждестранните посетители на курортите ни. Тази година, с възстановяването на чартърните полети, се очакват големи групи туристи от Великобритания, Ирландия, Бенелюкс, Чехия, Унгария и Полша, плюс станалия вече традиция наплив на румънски граждани от началото на юни до края на август. От страна на Министерството на туризма се правят опити да привлекат гости и от Персийския залив.

Основания за подоен оптимизъм дава и завършващия вече зимен туристически сезон у нас. Отчита се, че той приключва с много добри показатели, доближаващи се много близо до тези през силната предпандемична 2019 г. Това потвърждава и директорът на скизоната в Пампорово Стефан Присадов. В пъти повече чужди туристи са почивали у нас в сравнение с миналата година.

„Сезонът е повече от добър откъм снежни условия. Има над 2 метра сняг, минусови температури и условията за зимен спорт са страхотни. Към момента сезонът е удължен до 10 април. За сметка на миналата година, когато разчитахме основно на български туристи, тази година имат и ръст на чужденци – най-вече от Англия, Ирландия, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция. Но и българите също се върнаха в нашите курорти“, казва Присадов.

 

Снимка: trafficnews.bg.