Созопол почете паметта на загиналите за Освобождението ни

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 144-тата годишнина от Освобождението на България. Със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи започна официалната церемония.

Въздействащ рецитал изнесоха учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, след което ВГ „Созополски гласчета“ поздрави присъстващите с хорово изпълнение на патриотични песни.

С военна церемония и с изпълнение на националния химн бе издигнат българският флаг, а кметът на общината отправи обръщение, с което напомни, че историята трябва да се чете и помни, да се предава от баща на син и от дядо на внуче и че всякога трябва да знаем, че свободата и мира са безценни.

В церемония взе участие представителна част от Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС – база Бургас.

След изпълнение на патриотични стихове на децата от група „Делфинче“ на ДГ „Здравец”, присъстващите поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за свободата. Заупокойна панихида за загубилите живота си за България бе отслужена от отец Димитър, след което с едноминутно мълчание на колене бе почетена паметта им.

Снимка: burgasnews.com