Спад на туристи очаква браншът през това лято

Навсякъде, във всеки сегмент на туризма в България, ситуацията е една и съща – мейлите са спрели, няма никакви нови запитвания, вече са налице единични анулации – при някои повече, при някои – по-малко. Така описва ситуацията на прага на новия летен сезон туроператор.

В бранша са очаквали силен сезон, в някои сегменти – доближаващ се 90% до последната нормална година преди пандемията – 2019 г. Всичко това обаче вече не е валидно след началото на войната на Русия срещу Украйна. В допълнение – заради огромния скок на енергийните цени, които оскъпиха по веригата редица продукти, се налага и значително повишение на цените на ваканциите. Така лятото изглежда отново в „ръцете“ на българските туристи, а и управляващите, и бизнесът смятат, че България трябва да успее да убеди всички, че е спокойно място за туризъм.

Когато войната в Украйна превзе новинарския поток, в социалните мрежи се появиха иронични въпроси какво стана с коронавируса и как изведнъж пандемията е изчезнала. Съвсем неиронично, такава в известен смисъл изглежда картината в туристическия бранш.

Затихването на омикрон вълната и коментарите на експерти, че може би това ще е краят на пандемията, обнадежди туристическия бранш, че в голяма степен нещата ще си дойдат на мястото. Сега всички в бранша знаят, че не могат да чакат украинци за лятото. Нито руснаци, след като Москва обяви България за неприятелска страна и след ограниченията за полети заради санкциите, а покрай тях – и туристи от Молдова и Беларус.

Според официалната статистика през последната нормална година – 2019 г., от Русия и Украйна са пристигнали общо 760 хил. туристи, а през миналата – близо 300 хил. За Молдова и Беларус Националният статистически институт (НСИ) не обявява данни. Грубата оценка на хора от бранша е, че е възможна загубата на половин милион туристи през това лято.

 „Сезонът ще е изключително труден. Бихме искали да се доближим до нивата поне на 2020 г., да не е по-тежък“, коментира Евелина Пулева, хотелиер, туроператор и зам.-председател на Бургаската туристическа камара. Посочва, че дори да спре скоро войната, туристи от Русия, Украйна, Беларус изобщо не се очакват. Единственото изключение, според нея, може да са руснаци, които са собственици на имоти в България.

От Румъния, която през последните години се утвърди като водещ пазар, но сега също е притеснена от близостта си с войната, също се очаква спад. Това се е видяло и през миналия месец на туристическата борса в Букурещ, където интересът е бил изключително слаб. Още в началото на войната записванията от Чехия и Полша, за които преди година се отвори специално туристическо представителство във Варшава, са спрели.

Засега за Южното Черноморие надеждата изглежда така – туристи от Германия, Великобритания и българи. Туроператорите от Германия и Великобритания все още не са направили анулации, но непрекъснато питат каква е ситуацията.

Евелина Пулева, зам.-председател на Бургаската туристическа камара допълни, че наред с проблемите вследствие на пандемията, а сега и на войната, се налага да се вдигнат цените заради поскъпването на енергията. Повишението в общия случай вече е с 20-25% спрямо миналата година и тя не смята, че това ще е последното, след като колегите й с всеки месец получават все по-високи сметки. Повишените разходи важат за храната и за трансферите.

В този смисъл все още „облагодетелствани“ са къщите за гости и апартаментите, които плащат битов ток, но според нея положението на големите хотели е критично. Те се пълнят от големите туроператори и няма икономическа логика да се включват системите на огромен хотел – сега за отопление, а лятото за охлаждане, при едва няколко запълнени стаи: „Няма логика да отвориш хотел с 1000 места, а да имаш 100 заети.“

Така съседните страни, накъдето управляващите смятат да пренасочат националната реклама, както и българите, могат да запълнят къщи и апартаменти, но за големите бази проблемът си остава.

Автор:Екатерина Капрова

 

Бележка на „На брега“. Очертаната по-горе картина за предполагаемата лятна заетост на българските курорти, главно по Черноморието, според нас не е съвсем пълна. Например в нея липсва прогноза за броя на израелските туристи, за които България е позната и желана дестинация. През силната 2019 г. те са били близо 250 000 за периода май – септември. Следващата, 2020 г., мина под знака на пандемията и израелски туристи почти нямаше. През 2021 г. за около месец и половина – от началото на май до средата на юни, имаше голям наплив на израелски туристи по Черноморието, но поради нова вълна на ковид пандемията страната отново се затвори. Предвид почти стопроцентовата ваксинация на населението на Израел през тази година може да се очаква, че, ако няма нещо инвънредно, приблизително 100 000 израелски туристи ще пребивават по курортите ни на морето от началото на май до край на септември.

Не е дадена по-горе и прогнозата за туристите от скандинавските страни, включително и Дания, които традиционно избират българските черноморски курорти за лятната си почивка. Колкото до румънските туристи, през лятото на 2021 г. те буквално заляха Слънчев бряг и другите туристически комплекси. Едва ли има логично основание да се мисли, че те и скандинавците, независимо от това дали войната в Украйна е приключила или не, да се чувстват в каквато и да е степен застрашени при положение, че България е член на НАТО и в ния има разположен значим контингент войски на алианса.

Снимка: burgasnews.com.