Украинските мини много бързо стигнаха до Босфора

Турски военни са обезвредили плаваща мина край Босфора. Малко по-късно в близост до нея е открита и втора мина. Това става дни след предупреждението от руски източници за мини, поставени на акваторията на Одеса и откъснати от котвените им вериги от морските вълни.

Според нашите военноморски експерти евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни. На пресконференция преди дни командващия Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че са взети всички мерки да се реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

Предупредени са представителите на морския бизнес и те трябва да подават сигнал за всеки съмнителен обект, който са забелязали в морето. Създадени са специални групи, които са в постоянна готовност да взривяват на място откритите мини, тъй като това е начинът те да бъдат обезвредени.

Според Военноморските сили вероятността плаващи мини да стигнат до брега, е минимална. Най-близкото разстояние, на което биха се движили, е една миля от брега. Проблем създава фактът, че мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки и само част от тях е над повърхността. Единственият начин да бъдат забелязани е визуалният.

 

Снимка: e-burgas.com.