Утре започва приемът в ясли и детски градини в Бургас

На 1 април в 8 часа ще заработи в режим за кандидатстване електронната система на община Бургас за прием в ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училища. Всички родители могат да запишат онлайн децата си, използвайки възможностите на платформата за записване на електронен адрес: www.dzburgas.org. Тези от тях, които нямат възможността да направят това от дома си могат да запишат детето си на място в съответната детска градина.

Тази година община Бургас успя за пореден път да увеличи свободните места за прием в яслите и детските градини. Сега в самостоятелните ясли те са 976 при 971 през 2021 г., а за записване в първа градинска група са 1689 при 1522 през миналата година. Това стана възможно, след като само през последната година местната администрация построи две нови детски градини – „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“ със 100 места за първа, втора и трета група, и „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“ с още 36 нови места в първа група. Прием тази година ще има и в ДГ „Пинокио“ – 50 места в първа група.

За удобство на родителите, които живеят в централните части на града, общинската администрация обедини всички детски заведения, попадащи в ЦАУ „Зора“ и ЦАУ „Приморие“, общо 18 на брой. Това означава, че те могат да кандидатстват за място във всяко едно от тях, стига то да попада в обхвата на посочените два административни центъра.

Най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако вашето дете е живяло над две години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната от вас детска градина, ще получите 300 точки. За сравнение – дете с постоянен или настоящ адрес, който е извън съответния прилежащ район към детската ясла или градина, би получило едва 1 точка.

При записани деца за прием в една и съща градина с равен брой точки под внимание се взима времето на регистрация. Кандидатстването за прием в самостоятелни ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училища ще продължи от 8 часа на 1 април до 18 часа на 21 април. Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени от 10 часа на 6 май, а родителите на класираните деца трябва да ги запишат в детското заведение, в което за приети, от 9 до 16 май 2022 г.

 

Снимка: dariknews.bg