„Делтакрон” е новият вариант на коронавируса

Потвърждава се прогнозата на медицински специалисти от САЩ и Западна Европа, направена в края на миналата година, че неминуемо ще се появи нов вариант на коронавируса, който ще съчетава белезите на „Делта” и „Омикрон”. Вариантът е открит вече у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа и е получил името „Делтакрон”. Тогава се предполагаше, че новият вариант ще има високата смъртност на „Делта”, съчетана с по-високата вирулентност на „Омикрон”.

Тъй като потвърдените случаи са малко, твърде рано е да бъде установено дали „Делтакрон” ще е много заразен и дали ще причинява тежки усложнения, смята Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия. Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на „Омикрон” с „тялото” на „Делта”. Други две несвързани инфекции с „Делтакрон” са установени в САЩ според съобщение на компанията за генетични изследвания „Хеликс“. Други екипи съобщават за още 12 случая на „Делтакрон” в Европа от януари в бюлетини за вирусни изследвания.

 „По време на пандемията от COVID-19 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони. Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта”, казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил PCR тест, който може бързо да установява наличието на този вирус.

Добрата новина е, че новият вариант се появява в началото на пролетта, а опитът ни от предишните две пандемични години сочи, че вирусът „заспива” през топлото време, за да се събуди в края на есента и началото на зимата. Предполага се, че българските здравни власти следят тези информации и ще подготвят страната и населението за евентуалната следваща върна на епидемията.

 

Снимка: dw.com.