Министър на посещение в Бургас

В деня на националния ни празник 3 март министърът на туризма Христо Проданов ще бъде на посещение в Бургаско. Предвижда се той посети странджанското село Бръшлян и местността Мишкова нива. Там той ще е придружен от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев, областния управител Стойко Танков и ще се срещне с представители на бизнеса и туризма в общината.

На следващия ден е планирана работна среща на министъра с туристическия бранш от Южното Черноморие в Бургас. Тя се организира от асоциация „Рафаел – инфо, култура и туризъм”. На събитието ще бъде дискутиран предстоящият летен сезон 2022 г., извънредната ситуация в Украйна и отражението на войната там върху туризма.

Преди дни министърът каза, че силно се надява летният ни туристически сезон да не претърпи крах на фона на руската военна операция в Украйна. Загубите за страната ни ще са огромни, според него.

 „Винаги съм бил срещу налагането на санкции. Историята показва, че налагането на санкции обикновено касае малките държави като България. Другите намират начини да ги заобиколят. От това страда само българският туризъм. Имаме потенциал да посрещнем 500 хиляди руски и над 200 хиляди украински туристи. В това число не слагам чуждите граждани, които имат собственост в страната ни. Това са близо милион души, които могат да дойдат тук и да похарчат парите си”, посочи тогава той.

Във връзка с бежанската вълна от Украйна министерството събира оферти от родни хотелиери за настаняване в техните бази на украински граждани на пълен пансион, като парите за това ще бъдат платени от държавата.

 

Снимка: bnr.bg