Отново липсата на информация тормози бургазлии

Липсата на обществено значима информация винаги поражда съмнения за некоректни практики, особено когато това става на ниво община и се отнася до реализирането на мероприятия, финансирани с данъците на хората от региона. Така според сигнал,станал известен на „На брега“, на общинския съветникГеорги Събевобщина Бургас не води нарочен регистър на подадените заявления по програматана общината  „Моят град, моят квартал, моята улица“

Програмата е създадена с цел да направи средата на обитаване в жилищните комплекси и квартали по-привлекателна, по-социална и по-безопасна. Чрез нея се предоставя възможност на хората от различни възрасти, имащи различни интереси, да споделят заедно общите пространства, разположени в прилежащите територии на обитаваните от тях жилищни сгради.

Програмата функционира от 4 март 2020 г., има състезателен характер, като заявленията по нея се разглеждат по реда на тяхното подаванеот комисия от експерти, определена със заповед на кмета на общината.Комисията проверява подадените документи и извършва оценка на тяхната пълнота на база критериите за допустимост. В случай, че заявлението е получило положителна оценка, експерти в община Бургас подготвят идейно решение за облагородяване на пространството, след което то се предоставя на заявителите за разглеждане и приемане, като впоследствие общината възлага изпълнението на одобрените проекти и уведомява писмено заявителите за сроковете на изпълнение.

Безспорно това е дейност на общината с несъмнен обществен интерес и би следвало информацията на изпълнението на програмата да бъде периодично оповестявана онлайн. Но според Събев с него са се свързали граждани, които твърдят, че общината не води нарочен регистър на подадените заявления по програмата.

В тази връзка логично възниква, на първо място, въпросът как реално се класират подадените и одобрени заявления при състезателния характер на програмата, съгласно утвърдените за нея методически указания. На второ място, липсва каквато и да е информация относно броя на одобрените кандидати по програмата, както и фирмите които извършват строително-монтажни дейности по нея – избрани след проведена обществена поръчка по реда на ЗОП, както и сроковете за изпълнение.

Действително в методическите указания за изпълнение на програмата липсва изискване за публикуване на горепосочената информация. Но поради големия обществен интерес администрацията би следвало да публикува тази информация на интернет страница на общината с цел спазване на принципите на достъпност, публичност и прозрачност при одобряването на кандидатите и разходването на публичните средства.

Общинският съветник Георги Събев и жителите на Бургас очакват отговори от страна на общината на въпросите: води ли се регистър на подадените заявления по програмата според поредността на входирането им; води ли се и регистърна одобрените кандидати; предвижда ли общината да публикува периодично протоколите на комисията от експерти, стойността на проектите, включително и фирмите, които извършват съответните строително-монтажни дейности; и, накрая осъществява ли община Бургас последващ контрол след приключване на изпълнението на одобрените проекти?

Снимка: e-burgas.com.