Отстъплението на Ковид-19 отвори място за грипа

Нови 264 случая на остри респираторни заболявания са отчетени в област Бургас за периода от 14 до 20 март, сочи бюлетинът на Регионалната здравна инспекция. Седмица по-рано случаите са били 219, а през първата седмица на март – 159.

В понеделеник здравните власти у нас съобщиха, че много области у нас случаите са скочили с 50% за последните няколко дни и страната ни е на прага на грипна епидемия, като такава вече бе обявена преди седмица в област Благоевград.

Според медиците болестта има най-тежко протичане при децата и хората над 65 години. В страната ни са доказани само случаи на грип А – щамът, който върлува е „Камбоджа”. Основните симптоми са бързо покачване на температурата до 38-39 градуса, болки в гърлото, суха кашлица, отпадналост, болки в мускулите. Лечебните заведения отбелязват ръст на хоспитализирани деца до 14 години, диагностицирани с вирусни пневмонии.

Във връзка с това е апелът на здравните власти, независимо от отпадналите вече някои рестрикции във връзка с епидемията от Ковид-19, жителите на областта да използват маски в закрити помещения и по възможност да ограничат общуването си и посещенията на обществени места, където се събират много хора. Предполага се, че към средата на април грипната епидемия ще отшуми.

 

Снимка: news.bg.