Пореден опит за хуманитарни коридори в Украйна

Русия обяви, че днес, 07.03.2022 г., отваря хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население. Маршрутите за евакуация има от Киев, от Харков, Мариупол и Суми.

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на тези коридори в Украйна от 10:00 часа днес (9 часа българско време), информира руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна. В съобщението се уточнява, че ще бъде осигурен контрол на евакуацията, включително с помощта на руски безпилотни самолети.

„Ето защо предупреждаваме, че всички опити на украинската страна отново да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне хуманитарната операция уж по вина на Руската федерация, този път ще са безполезни и безсмислени”, гласи съобщението.

Отварянето на хуманитарните коридори е по изричното искане на френския президент Еманюел Макрон, отправено към Путин. Предишните няколко опита за мирно евакуиране на хора претърпяха провал. Скоро след обявяването на часове за спиране на боевете стрелбата започваше отново, по правило от украинска страна, и обградените жители примерно на Мариупол така и не успяха да напуснат града.

 

Снимка: epicenter.bg