Само независим магистрат може да прилага върховенството на закона

„Корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС. Можете да намерите корупция във всички държави по различни нива – на високи или на по-ниски. Но за да се контролира това явление, е необходима ежедневна борба и никога да не се предаваш.“ Това е мнението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, изказано по време на посещението й в нашата страна миналата седмица.

„За да се бориш с корупцията е нужна ефикасна правораздавателна система, също – политическа воля за борба с това, много добра превантивна система, образование, промяна в манталитета. А най-важното – осъзнаването, че борбата с корупцията никога не свършва. Тя е всеки ден – не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а и на всички граждани, всеки ден. И никой никога не бива да се отказва“, допълва Лаура Кьовеши.

Европейският главен прокурор информира, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата. „Действително има много жалби, сигнализиращи за корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат я и директно в Люксембург, а повечето подават тук, в България“, обяснява Лаура Кьовеши.

Тя отказа да отговори на въпроса дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното „Без коментар“. Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

 „Според мен независимостта трябва да е десйствителна, да е границата, която никой да не може да преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата – не само главният прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да става дума за равенство пред закона. Ако си независим, имаш пълната възможност да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си, без да се страхува, че на следващия ден може да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори – освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна“, категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София за потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: „Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има седем докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против само една институция да има монопол за предаване жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали те за тези производства.“