Сложно положение с резервациите за лятото

По сведения от български туристически фирми туроператори от Германия са започнали да анулират програмите си за България, тъй като страната ни е смятана за рискова дестинация. В никакъв случай обаче това не е масово и ако войната в Украйна свърши преди началото на месец май, има шанс този туристически пазар отново да се насочи към нашите курорти.

Как реагират на това по Южното Черноморие и по-специално в Слънчев бряг? Собственичката на един от хотелите там, който разполага с 220 стаи – Галина Танева, е убедена, че към момента сезонът върви добре и вече има немалко резервации. Стартът на сезона е на 1 май с туристи от Полша и Англия.

Предвид агресията на Русия в Украйна със сиryрност е ясно, че тази година не може да се разчита на руските туристи, които иначе са много в нашата страна. Галина Танева обаче е оптимист и се надява на успешен летен сезон, а работата им да бъде спокойна.

 „Допреди избухването на военния конфликт в Украйна пазари като Чехия, Полша и Румъния вървяха с резервации с нивата към нивата през 2019 г. На този етап голяма част от тях са на пауза. Надяваме се на завръщане на туристите от Великобритания. Също така се надяваме и на тези от Израел, които отсъстваха две години“, смята Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

По думите й не може да се говори за масови откази от резервации у нас. Засега не може да се каже и колко от хотелите няма да отворят тази година. Знае се обаче, че 20 – 30°/о от детските лагери няма да работят през лятото.

 

Снимка: monitor.bg.