Приморско – няма опасност за сезона

По повод твърденията, че сезонът в Приморско е застрашен поради авария в централната тръба за отпадни води, водеща до пречиствателната станция в Китен, кметът на общината заяви следното: „Туристическият сезон не е бил застрашаван, няма и да бъде. ВиК си изпълняват ангажиментите по отношение на поддръжка на канализационната мрежа. Отпадните води отиват в блатото, а то – към реката. Количеството обаче не е толкова сериозно, че да се влее в морето. Ако някой твърди обратното, лъже хората”, обясни кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

Той поясни, че за ремонта на критичния участък вече е обявена обществена поръчка, която скоро ще бъде приключена. От ВиК има уверение, че ще решат проблема до началото на сезона, въпреки че тръбата минава под пътен възел и е с голям диаметър, което прави много трудно отстраняване на аварията.

Сигналът е за замърсяване на Дяволската река и Южния плаж на Приморско с фекални води е подаден от сдружение „Приморско 21 век”.

Дяволската река се влива в Дяволския залив на Черно море в чертите на град Приморско. Поради млади потъвания на земната кора устието й е под морското равнище и така се е образувало Дяволско блато, обрасло с тръстика. Във водите на реката и блатото обитават речен и блатен кефал, черна мряна, бяла риба, змиорки и други организми.

 

Снимка: burgasnews.com