Туристическият бранш в търсене на персонал за сезона

Пред прага на летния сезон туристическият бранш все още изпитва недостиг на персонал. Най-голямо търсене има на камериерки, готвачи, сервитьори и бармани. Дефицитните позиции предполагат и по-атрактивно заплащане, показа репортаж на NOVA.

Хотелиерството и ресторантьорството е сред икономическите дейности с най-голямо увеличение на работната заплата към края на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт след анкета след работодатели. Статистиците отбелязват ръст от 19 на сто. Основната причина е хроничният недостиг на кадри, който съпътства сектора от няколко години насам. С излизането от Ковид пандемията този глад се обостря.

По Черноморието най-търсен е почистващият и обслужващият персонал. Заплатите на сервитьорите могат да достигнат и до 2000 лв., като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в големите комплекси се стремят да привлекат и камериерки с атрактивно заплащане. Възнаграждението от 1500 лева чисто за камериерка не е химера, заявяват от някои морски комплекси.

В повечето от обявите за сезонни работници в туризма фигурират ваучери за храна по 80 лв. месечно, безплатен транспорт от и до работното място или настаняване в база на работодателя.

В последните години липсата на кадри у нас беше компенсирана с вносна работна ръка. Това лято бизнесът ще разчита още повече на украинците.

В Бургас се проведе и първата Специализирана трудова борса за работа в туристическия сектор. На нея участие взеха 16 работодатели, а обявените свободни места бяха над 1200. Очаквано най-активни в търсенето на работа се оказаха украинските граждани у нас.

 „Не по-малко от 50 – 60 украинци  посетиха борсата, за да се запознаят с предлаганите работни места и условията, което е немалка част от целия поток. Украинците се насочват към всички свободни позиции, като не е пречка това, че не знаят български език. Работодателите търсят квалификация, а те такава имат”, обясни директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев.

 

Снимка: e-burgas.com