Бежанската програма може да приключи на 31 май 2022 г.

Министърът на туризма Христо Проданов съобщи, че ще настоява след 31 май 2022 г. бежанската програма, по която държавата плащаше за настаняването и храната на украинските бежанци, да приключи. „Това е по простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от войната, помогнахме им, настаняваме ги, три месеца се грижим изцяло за тях. След което е необходимо те вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както всички останали хора у нас. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което те трябва да станат като всички останали”, заяви Проданов.

Според него е сигурно, че държавата ще съдейства за организирането на специални летни групи за децата на бежанците в детските градини и училищата, за да има къде те да бъдат обгрижвани, докато родителите им работят. Министърът оповести, че такива са нагласите и на самите украинци, попаднали у нас – при разговорите с 6000 души, проведени от служители в министерството, 90% от тях имат желанието и намерението веднага да започнат работа, предимно в сектора хотелиерството и ресторантьорството.

Около 90 000 вече у нас са вече украинските бегълци, като броят им се увеличава всеки ден. На 25 000 от тях държавата плаща за настаняването и изхранването им като крайно нуждаещи се. Отделно от тях у нас има още над 60 000 украинци, които са с големи възможности – със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти, като включително понякога създават грешно впечатление и негативен имидж по мнението на министъра.

По думите му досега държавата е изплатила 11 100 000 лева на хотелиерите за бежанците, като сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред ЕС, за да си възстанови парите в бюджета, уточни Проданов.

Министърът прогнозира още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

 

Снимка: e-burgas.com