България няма да се поддаде на руския газов шантаж

С началото на руската агресия спрямо Украйна над Европа надвисна опасността Русия да прекрати доставките си на природен газ към страните на Стария контенент, определени от нея като вражески. Наложените санкции от страна на Европейския съюз, САЩ и други страни като реална помощ за нападнатата Украйна направиха тази тази възможност още по-вероятна.

Проблемът обаче освен политически има и чисто правен аспект. След като милиарди руски пари в долари, евро и друга валута бяха блокирани в банките на ЕС и САЩ, Русия оповести в началото на април, че ще извършва вече доставките си на природен газ само при заплащане в рубли. Засегнатите от едностранното решение на Руската федерация страни гоопределиха като недопустима от гледна точна на правото промяна във вече действащи договори за доставката на суровината. Нещо повече – като газов шантаж, опитващ се да промени вече заетите от тях политически позиции във връзка с войната в Украйна.

В ситуацията с България обаче има някои специфични моменти. Първият е, че „Булгаргаз“ е заплатил в края на март авансово доставките на руски природен газ за целия месец април и спирането на доставката му преди края на месеца е повече от скандална. Вторият съществен момент е, че това се случва точно в деня, в който премиерът Петков заедно с представители на политически сили от управляващата коалиция заминават за Киев за среща с президента Зеленски и правителството на Украйна. Погледнато от този ъгъл решението на Русия не може да бъде окачествено по друг начин, освен като откровен шантаж.

Общите ни връзки с Русия от по-старото и съвсем недалечното ни минало, както и чувството на признателност към тази държава от страна на по-голямата част от българите, както и реалностите в българската политика от 1878 година насам обаче би следвало да създали впечатлението в руския управляващ екип, че България на шантаж не се поддава. И не прекланя глава пред никакви заплахи.

Очевидно е обаче, че в Русия са пропуснали да се поучат от този важен урок и продължават да възприемат България като своя Заддунайска губерния, като държава и народ, които лесномогат да бъдат манипулирани. За разлика от някои други страни в Европейския съюз България реално е малко зависима от доставките на руския природен газ. Енергийната ни система разполага с двойно повече енергийни мощности, отколкото са ни нужни в този период от време, за да съществува каквото и да е било съмнение, че няма да се справим без руския газ. Имаме и пълната подкрепа на Европейския съюз, съседните ни страни и нашите партньори от НАТО.

Единственият ефект, който би могло да предизвика това изумяващо с недомислието си решение на руското ръководство, би бил този, че много българи, които довчера са възприемали Русия като братска страна и по един или друг начин са вярвали в нейната правота по повод войната в Украйна, днес вече ще са на точно обратното мнение.

 

Автор: Огнян Марков

 

Снимка: dnes.bg.