Големи планове за бившето военно летище в Равнец

Държавата е на път да влезе в конфликт с община Бургас заради бившето военно летище в Равнец. Според експертите в транспортното министерство авиобазата можела да се превърне в карго терминал. В същото време Общинският съвет в Бургас вече гласува да се даде зелена светлина за изграждането там на фотоволтаична централа.

От своя страна Министерството на отбраната изисква при изпълнението на този проект летателните характеристики на бившето военно летище да бъдат запазени. Там е била разположена бившата Пета авиобаза на нашите ВВС, където бяха дислоцирани самолетите МиГ-29.

Стартирани са процедури за изграждането на фотоволтаичния парк върху терен от 2000 дка на телена на бившата военна авиобаза. „Ако тази инвестиция се реализира както е планирана, ще бъдем първите, които и като град, и като област, ще имаме възможност за производство на зелен водород”, смята председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова.

Оттам уточняват още, че няма пречка на терена на летището да има фотоволтаици, като то се ползва и за карго летище. „Оставяме 1500 декара, като се запазват и пистите. Преди време този терен кандидатства за строителството там на завод на „Фолксваген”, но тогава никой не говореше за карго летище”, поясни членът на Икономическата комисия в ОбС в Бургас Георги Маринчев.

 

Снимка: capitan.bg