Компенсации за рибарите

Министерството на земеделието сключи 61 договора за компенсации на операторите, занимаващи се със стопански риболов за пропуснати ползи вследствие на последиците от пандемията от Ковид-19. Компенсациите се предоставят за дните, през които риболовният кораб не е извършвал риболов.

Общата стойност на подписаните договори е 2.25 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ (БФП). Разполагаемият бюджет по процедурата се оказа недостатъчен, за да отговори на големия интерес по процедурата – 89 подадени проектни предложения. В тази връзка в списъка с резервните проекти са включени още 20 на обща стойност 679 хил. лв. БФП. Договорите по тях ще бъдат сключени след осигуряване на финансов ресурс по процедурата.

Към момента по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. са подпомогнати общо 215 оператори в сектора – рибари, собственици на риболовни кораби, производители на аквакултури и преработвателни предприятия. Изплатените компенсации по трите извънредни мерки за преодоляване на икономическите последствия от Ковид-19 пандемията са общо в размер на 8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

 

Снимка: novavarna.net