Прилагането на Плана за възстановяване реално ще оскъпи живота ни

Планът за възстановяване и устойчивост предизвика и критики. От КНСБ предупреждават, че реформите, договорени с Брюксел, ще увеличат сметките за ток на българина близо 4 пъти, и то в рамките на следващата една година. Две от реформите, които влизат в него, притесняват КНСБ. Едната от тях предвижда повечето българските битови потребители на ток да излязат от регулирания на свободния пазар на електроенергия, което означава, че сметките им ще скочат драстично.

 „Дължимите суми за електроенергия се формират от микс на производство от български централи, който се регулира от КЕВР и съвсем в малка степен се влияе от цените на свободния пазар. Дори два пъти да е увеличението – вече говорим за съществен скок, което домакинствата при сегашните заплати и пенсии не са способни да понесат”, уверен е Антон Иванов, енергиен съветник на КНСБ.

На свободния пазар обаче цената на тока е до 4 пъти по-висока от тази на регулирания. За да предотвратят подобен удар по джоба на населението, от КНСБ настояват за разговор с управляващите. „Ние ще изискаме в максимална степен електрическата енергия, произвеждана в АЕЦ „Козлодуй”, както и в други български електроцентрали, да бъде базата за формиране на цените на българския пазар за битовите потребители”, казват още от КНСБ.

БСП с предложението си за налагането на таван на цените на някои хранителни стоки явно търси друг път за компенсиране увеличените разходи за електроенергия на българските семейства. Ако обаче управляващата коалиция приеме такава мярка, тогава държавата ще трябва да плаща разликата между тавана и реалните пазарни цени. Според разчетите на БСП за това могат да се отделят близо 3 млрд. лева с актуализацията на бюджета от 1 юли.

Икономистът Стоян Панчев обаче смята, че реална полза от приемането на тази мярка няма, дори ще се получи обратното. „Ценовите тавани имат един голям недостатък и той е, че бъдат ли наложени, веднага ще започват да изчезват стоките от рафтовете в магазините. Тези ще почнат да се търгуват на алтернативен черен пазар, където ще имат дори и по-висока от реалната им цена”, алармира той.

Друга от идеите на социалистите е въвеждането на диференцирано ДДС, каквото вече има в цяла Европа с изключение на България и Дания. Според Панчев от всички идеи на БСП тази най-бързо и лесно може да проработи, макар да се очаква голяма съпротива от Министерство на финансите.

От КНСБ обаче са против намаляването на ставката само за определени продукти. Според синдикалната централа ефективната мярка би била е ДДС за всички стоки и услуги да спадне от 20 на 15%.

 

Снимка: e-burgas.com