Съветите на Европейската комисия за пестене на енергия

Европейската комисия и Международната агенция по енергетика представиха план от девет стъпки за намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, за спестяване на пари на домакинствата и опазване на околната среда. „Пестенето на енергия от гражданите на ЕС е достатъчно, за да се осигури гориво за 120 супертанкера и да се спестят средно по 500 евро годишно за типично домакинство в Европейския съюз“, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията по енергетика.

„Гражданите на ЕС са шокирани от човешката трагедия и хуманитарното бедствие в Украйна“, заяви Дите Юл Йоргенсен, генерален директор на генерална дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия. „Единственото нещо, което всеки от нас може да направи у дома или в работата си, е да пести енергия“, препоръча тя, обявявайки деветте стъпки, които гражданите могат да предприемат, за да пестят енергия.

Ето какви са тези стъпки, представени под надслова „Как да спестим пари, да намалим зависимостта си от руските горива и да помогнем на Украйна“:

  1. Намалете отоплението и използвайте по-малко климатици.
  2. Регулирайте настройките на вашия бойлер (по-ниските температури могат да спестят около 100 € всяка година).
  3. Работете от вкъщи (пътуването до работното място е една четвърт от употребата на горива в колите в ЕС).
  4. Използвайте колата си по-икономично (споделени пътувания, по-малко климатик).
  5. Намалете скоростта си по магистралите (10 км/ч по-бавно шофиране ще намали годишните сметки за гориво с около 60 евро).
  6. Оставете колата си у дома в неделя в големите градове.
  7. Вместо да шофирате, използвайте велосипед или направете разходка.
  8. Използвайте обществения транспорт.
  9. Пътувайте с влак вместо със самолет.

 

Снимка: News.bg