Топлофикацията в Бургас с пояснения за цената на топлата вода

В края на настоящия отоплителен сезон от „Топлофикация Бургас” ЕАД информират отново, че всеки абонат има правото да заяви предсрочно спиране на парното си. За да се спре топлоподаването в целия град, е необходимо в три последователни денонощия температурата да е над 12 градуса и да има ясна прогноза за затопляне.

Извън отоплителния сезон топлофикацията произвежда електрическа енергия, както и снабдява абонатите си с битова гореща вода. За всяка етажна собственост нейната цена се определя индивидуално на базата количеството необходима топлинна енергия за подгряване на студената вода.

 „Цената на кубичен метър битова гореща вода във вашата сграда зависи най-вече от състоянието на абонатната станция и тръбите. Основните фактори, определящи разликата в количеството изразходвана енергия, са видът на сградната инсталация, степента на изолация на сградата, наличието на рециркулационна помпа и потреблението в самата сграда“, поясни изпълнителният директор на „Топлофикация Бургас” ЕАД инж. Христин Илиев.

Много хора не разбират защо продължават да получават сметки на тяхно име от топлофикацията, въпреки че са демонтирали радиаторите в апартамента си. Инж. Илиев дава отговор на този често задаван въпрос.

 „При сгради етажна собственост е топлофицирана цялата сграда, а не всеки апартамент поотделно. Според Закона за енергетиката всички абонати, които живеят в такава сграда, участват при разпределението на енергията от сградната инсталация, която преминава както през общите части, така и през апартаментите. Разходът на топлинната енергия се разпределя пропорционално между всички потребители според отопляемия обем на имотите“, уточнява инж. Христин Илиев.

Бургаската топлофикация отново напомня на своите абонати, че дистанционното снемане на показанията на уредите за дялово разпределение е най-удобният е ефективен начин за отчитане на потребената енергия. „Основното техническо предимство, което предлага модерната система за дистанционен отчет на топломерите и водомерите за топла вода, е гарантираното отчитане на консумацията, независимо от почивни и празнични дни. Показанията от уредите се снемат от разстояние за няколко минути. Клиентите плащат всеки месец реалната енергия, която са потребили. Основното е, че през годината не се получават прогнозни сметки, а в края на отоплителния сезон – изравнителни. „Умните“ устройства гарантират висока разкриваемост на манипулации или казано на кратко клиентите няма да се притесняват, че ще им бъде начислено отопление, което не са консумирала заради кражба на енергия от недобросъвестни съседи“, заявяват от „Топлофикация Бургас” ЕАД.

Съгласно Закона за енергетиката до 1 януари 2027 г. всички, живущи в сгради етажна собственост и ползващи централно отопление, трябва да преминат на дистанционен отчет. От дружеството съветват клиентите си да не чакат крайния срок за монтаж на „умните“ устройства. „След изтичане на срока на годност на индивидуалните уреди или при техническа неизправност, потребителите могат веднага да поставят топломери и водомери за топла вода с дистанционен отчет“, поясняват от дружеството.

 Преминаването към цялостно дистанционно отчитане е в полза на потребителите. Желанието на топлофикационното дружество е клиентите му да бъдат доволни и спокойни. Убедени са, че с този метод за засичане на показанията ще се поставят основите на съвсем нов и съвременен начин на топлинно отчитане.

За да се премине към дистанционен отчет, е необходимо етажната собственост да представи писмено съгласие за това на 2/3 от собствениците.

 „Топлофикация Бургас” ЕАД освен производител на топлинна и електрическа енергия от 2008 г. извършва и услугата Дялово разпределение на топлинна енергия. Дружеството има готовност за подмяна на уредите с нови, които са с дистанционен отчет. Предоставя се гаранция за бърз и качествен монтаж, а присъединяването към услугите на топлофикацията също е гаранция за коректност, качество и професионализъм. Освен това дружеството предлага и професионално решение на всички проблеми по отоплителната инсталация.

„Топлофикация Бургас” ЕАД информира и че сметките за топлинна енергия за март 2022 г. са налични за плащане на касите на дружеството, както и на касите на ТП „Български пощи” и EasyPay, а също и чрез системите за електронно плащане Epay и Transcard.