В Кан отново се събраха световни кинозвезди

Плеяда от звезди, на които Кан е променил живота – от Гаел Гарсия Бернал до Софи Марсо, преминавайки през Джейк Джиленхол и Леа Сейду, се изкачиха по стъпалата на фестивалния дворец за прожекция на комедията на Луи Гарел и честването на 75-годишнината на фестивала. „Кан е царството на киното, религията на киното, единствената в която вярвам! Има нещо свещено тук”, заяви на червения килим израелският режисьор Надав Лапид, спечелил наградата на журито миналата година с „Коляното на Ахед”.

По червения килим преминаха много лауреати на награди в Кан – Паоло Сорентино (Награда на журито за „Ил Диво”,  Клод Льолуш („Златна палма” за „Един мъж и една жена” през 1966 г.), Матийо Касовиц, Николас Виндинг Рефн (награда за режисура през 2011 г. за „Живот на скорост”), и много други.

В кино „Люмиер” извън програмата бе прожектиран новият филм на Луи Гарел „Невинният”. „Исках да направя развлекателен филм в полицейския жанр, лек и смешен”, каза Гарел. Филмът разкрива таланта в комедийния жанр на актрисата Ноеми Мерлан, участвала в драми като „Портрет на момиче в пламъци”.

 Международният кинофестивал в Кан, Южна Франция, е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция. Първото му издание е открито на 1 септември 1939 г., когато е коронясан филмът „Гърбушкото от Нотър Дам“. Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, колкото за цялото човечество – на тази дата нацистка Германия напада Полша и започва Втората световна война.

Възраждането на фестивала става през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения.

Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми, както и да продадат работите си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Той се провежда в специално построения за тази цел Фестивален и конгресен дворец на брега на Средиземно море.

Най-престижната награда, давана в Кан, е „Златната палма” за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, раздава и други награди като „Голямата награда“, втората по значение.

 

Снимка: trt.net.tr.