В петък – наградите на литературния конкурс „Петя Дубарова”

На 13 май, петък, приключва последният етап от 25-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“, когато на тържествена церемония в КЦ „Морско казино“ ще бъдат обявени победителите. За конкурса от цялата страна своите творби изпратиха 182 участници в разделите поезия и проза. Жури с председател писателката Кристин Димитрова и членове – проф. Амелия Личева, Петър Чухов, Мартин Колев и Росен Друмев, ще обяви призьорите за 2022 година.

По традиция наградените творби ще бъдат публикувани в сборника „Петя – пристан зелен“, който се предоставя в електронен и хартиен вариант. Наградите по статут са първо, второ и трето място за поезия и проза, както и по пет поощрения във всеки от разделите. Голямата награда – пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев – по традиция се връчва на едно от двете първи места.

Специални награди на различни културни и образователни институции – Регионалното управление на образованието – Бургас, сп. „Море“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и в. „24 часа“ – отново ще има за най-добре представилите се бургаски деца.

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищна дейност на Министерството на образованието и науката и е обезпечен със стипендии по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби – ученици от 14 до 18 години.

Домакин на събитието е община Бургас.

 

Снимка: burgas.bg