Изложба на фотоси на Галина Ушева в Бургас

Черно-бели фотографии на Галина Ушева са подредени в галерията на Дружеството на бургаските художници в Бургас. Фотопейзажите показват изоставени и полуразрушени стари къщи и сгради в морския град, които се намират в радиус от километър, километър и половина от залата, в която са изложени. За надслов на картините Галина Ушева е избрала стихове на философа и поет Цочо Бояджиев.

По думите на Ушева експозицията й е резултат от мъдростта, която е натрупала през годините и насъбраните през дългата пауза и периода на Ковид-19 сложни емоции. Старите сгради се превърнали в нейни душевни, абстрактни приятели и когато минавала покрай тях, чувала шум, музика, все едно не вървяла в града, а в някакъв различен свят.

Добрата фотография има за цел да ни отгръща завесата отвъд видимото, да ни показва тези дребни значителни детайли, които ние, забързани в ежедневието, нямаме време да видим. В изложбата ние виждаме уж познати неща, но всъщност има скрити детайли, които, за да ги осъзнаем, за да ги видим, за да ги съпреживеем, трябва да се спрем и да потънем в тях, каза заместник-кметът по култура в община Бургас Дияна Саватева. Тя добави, че фотографката показва красотата на несъвършеното и всъщност това е обогатяването, което ние получаваме от изложбата с фотоси на стари сгради.

Фотосите на Галина Ушева ще останат в галерията на Дружеството на бургаските художници до 31 май.

Галина Ушева е родена в Бургас през 1955 година. Завършила е Техникума по полиграфия и фотография в София. Първата й самостоятелна изложба е през 1986 г. в Бургас. Следват изложби в София, Пловдив, Франция, Германия, Латвия, Гърция и много други. Участвала е в обща изложба на български фотографи в Мексико.

 

Снимка: chernomorie-bg.com.