Израелска иновация за откриване на течове по водопроводите

 

Според Международната асоциация по водата всеки ден около 350 милиарда литра питейна вода се губят поради течове поради течове в водопроводи. Към тях се прибавят и загубите от излишното пилеене на вода от домакинствата. Американската агенция за опазване на околната среда констатира, че средно 14 процента от пречистената вода в Съединените щати изтича напразно. А в някои водни системи се губи до 60% от водата.

Течове могат да възникнат навсякъде по пътя на водата от резервоари или центрове за обезсоляване до подземни водопроводи до вътрешни тръби. В същото време никога не е било по-необходимо да се пести вода. По данни на ООН 2,3  милиарда души от населението на Земята вече живеят в страни с воден дефицит, а използването на вода в световен мащаб нараства с повече от два пъти в сравнение с миналия век.

Ето как израелски компании могат да помогнат за локализирането и отстраняването на течове на вода, които хабят ставащия все по-оскъдния ресурс.

Със седалище в Рош ХаАин с офиси в Сан Диего, Токио и Лондон, Asterra  (бивша Utilis) наблюдава водната инфраструктура за течове, използвайки сателитни изображения, взети от микровълнови сензори, вградени в сателитите, от които компанията наема ефирно време. „Микровълните могат да проникнат до близо 2 метра под земята, което е дълбочината на положените водопроводните тръби“, казва техническият директор и основател на Asterra Лорън Гай.

Освен да открива подземни течове с техниката и софтуера си Asterra може да различава питейната вода и други видове вода, като тази от дъжда. „Ако в земята има питейна вода, тя трябва да идва от тръба. Посочваме това на комуналните услуги“, обяснява Гай.

Между 2017 и 2021 г. Asterra откри повече от 46 000 теча в 59 страни, спестявайки около 650 милиона литра питейна вода. Според Гай това е количеството, използвано за една години от град с 3 милиона жители.

Практиката на Asterra за откриване на течове досега намали емисиите на въглероден диоксид със 108 339 метрични тона и по този начин са спестени 423 200 мегаватчаса енергия.  „Това е така, защото 17% от използваната енергия в повечето развити страни отива за изпомпване на водата от водохранилищата и резервоарите за пречистването й или обезсоляването й от резервоара или инсталацията за обезсоляване. Това е огромна загуба на енергия“, обяснява Гай.

Asterra може да вижда през цялата разпределителна система, но основният й принос е откриването на течове в малките сервизни линии, водещи от водопровода до всяка къща. Статистически е доказано, че около 70% от течовете са в по-малките тръби. Те обаче са трудно забележими, тъй като налягането там е по-ниско, отколкото във водопровода. Така тези малки наглед течове могат да съществуват с години преди някой да разбере това и да ги отстрани.

Системата на Asterra, която не изисква хардуер или капиталови разходи, също помага и в реализацията на хуманитарни проекти. Когато ураганът „Дориан” през 2019 г. унищожи голяма част от водната инфраструктура на Гранд Бахама Utility Company, израелската хуманитарна организация IsraAID  помогна за разработването на спешна водна стратегия и въведе технологията на Asterra за намаляване на течовете и консумацията на енергия.

Междуамериканската банка за развитие (IDB) използва системата на Asterra за подобряване на управлението на водните ресурси в Латинска Америка и Карибите.

Автор: Абигейл Клайн Лайхман

Снимка: israel21c.org