Наградиха участници в конкурса „Море 2022

На открита сцена на ул. „Алеко Константинов“ се състоя тържество по повод връчване на наградите на деветото издание на Националния литературен конкурс „Море 2022“. Конкурсът се организира от Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на община Бургас. Сред гостите, уважили празника, бяха зам.-кметът по култура, туризъм и спорт на община Бургас –Диана Саватева, както и зам.-областният управител Тодор Иванов.

Председател на журито за 2022 г. бе д-р Иван Христов, с членове Катерина Стойкова, Румяна Емануилиду и композиторът Георги Милтиядов, който определи специалната награда „Стихотворение – текст за песен”. Участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Тази година, след предварителната селекция, допуснатите творби бяха 201.

На тържеството Румяна Емануилиду представи книгата „Солени молекули” на Калоян Христов, носител на Голямата награда на Националния литературен конкурс „Море“ за 2020 г. Всички отличени получиха като част от подаръка си и последния сборник „Бургаско синьо“, издаден от читалището, съдържащ отличените творби за 2016 и 2018 година. Композиторът Георги Милтиядов подари свои дискове на участниците с грамота за „Отлично представяне“ в категория „Стихотворение – текст за песен“.

Голямата награда тази година се присъжда на Стефан Прасков, на 25 г., от София. Специалната награда „Стихотворение – текст за песен“ се присъжда на Димитър Драганов, 22 г., от Велико Търново.

В категория „Поезия” първото място е за Марио Савчев, 21 г., от София, за цикъл стихотворения. На второ място е класиран Александър Арнаудов, 23 г., също от София, за цикъл стихотворения. Трета е Никол-Валери Тошева, 15 г., от София, за цикъл стихотворения.

Грамота и предметна награда за отлично представяне в категория „Стихотворение – текст за песен“ получават: Александра Петкович, 18 г., от Видин; Виктория Димитрова, 24 г., от Раднево; Ана-Мария Димитрова, 23 г., от Сливен и Виктория Кожухарова, 17 г., от Бургас.

В категория „Есе” mризьори са Божидара Бойчева, на 18 г., от Гоце Делчев, за „Измечтано море“; Адриана Ангелова, 16 г., от Видин, за „Всеки един строи кораба на своя живот и сам по себе си светът е една огромна корабостроителница“ и Катерина Кацарова, 18 г., от София, с есето „Морето и нимфите”.

Тази година се присъждат две поощрения в категория „Есе“ по инициатива на организатора – Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“. Поощрение в категория „Есе“ получават Паула Милчева, 16 г., от Бургас и Теодора Денева, 25 г., от Поморие.

 

Снимка: burgas.bg.