„Свято слово” стартира днес в Бургас

Международният литературен фестивал „Свято слово – майски срещи на славянски творци” стартира днес в Бургас. Тази година се провежда 16-то издание на престижното и емблематично събитие. То е организирано от читалище „Любен Каравелов – 1940” с партньорството на бургаската писателска общност. Фестивалът ще се открие в 18 ч. в Дома на писателя и ще продължи до 29 май.

От 2007 година досега в месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – Бургас посреща творци от славянски страни. Срещите с над сто поети и писатели, художници, музиканти и актьори от Полша, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Русия, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словения и България са в очаквани събития за бургаската творческа общност и гостите на града.

Тази година участници в Международния литературен фестивал са поети и бардове от четири славянски държави: Петер Андрей и Мойца Андрей – Словения, Алиция Мария Куберска, Агнешка Яжембовска – Полша, Бронислава Волкова – Чехия, и българските писатели Антонин Горчев – Шумен, Иван Ненков, Димана Иванова – София, Живка Митова – Несебър, Татяна Йотова – Айтос, Бина Калс, Яна Вълчева, Николай Петков и Марин Маринов – Бургас.

Програмата на фестивала включва разнообразни прояви, сред които литературни четения, творческо писане и блиц конкурси, среща с клуб „Жени в науката” и премиера на книгата „Кънтя като мълчание” на Веселин Веселинов – миналогодишен участник в „Свято слово” Фестивалната програма ще представи на участниците културни обекти и налични забележителности в бургаския регион.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас. Сред спомоществователите на литературния фестивал е медицинска лаборатория „Лина”, а за доброто настроение на гостите се погрижи винарска изба „Страцин”. Медийни партньори на фестивала са TV Канал 0, БНР – Бургас и общинското радио „Гласът на Бургас”.