Украинските бежанци масово напускат страната

Всеки ден от Южното Черноморие заминават за различни посоки автобуси с украински бежанци, главно майки с деца, подгонени от решението на българското правителство след тази дата да бъдат настанени в държавни бази, които нямат нищо общо с лукса, в който са били досега. Това най-вероятно е причината украинките да търсят път към краищата на своята страна, които не са засегнати сериозно от водещата се там война. А много от тях потеглят към Италия, Испания, Турция и въобще – към Централна Европа в търсене там на ново бежанско щастие, а може би – работа и постоянно жителство.

Други от тях вече са си намерили работа в търговските обекти и хотелите по Черноморието ни, наели са си квартири, децата им са в детски градини и училища, където намират вече своите нови приятели. Една от тях, Екатерина Соломенко, споделя пред нашия кореспондент следното: „Аз намерих и тук свой дом за себе си и децата си. Чакам тая война да свърши и съпругът ми да дойде при нас. Дали това ще е задълго – не знам, то ще се види, но съм благодарна на българите, че ме приеха с усмивка, че ми дадоха възможност да работя и винаги са готови да ми помогнат.”

А в слънчевите ни курорти с многобройни полети вече пристигат летовници от Великобритания, Германия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Германецът от Бавария Герхард Зайдл сподели: „За пръв път съм тук в този хубав хотел, мен и моите четирима приятели, въпреки почтената ни възраст, ни радват всички забавления, които намираме тук. Живот и здраве, няма да е за последен път за идваме във вашата страна на почивка.”