Карнавал на българското биоразнообразие в Бургас

В Бургас ще има карнавал на биоразнообразието и шествие. Негови организатори са Българската фондация „Биоразнообразие” (БФБ), община Бургас и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас. Проявите са по случай Деня на „Натура 2000” и 30 години на Програма LIFE на Европейския съюз.

„След две години пауза отново е време да се маскираме, да се костюмираме, да се забавляваме. За участие в карнавалното шествие се канят децата от бургаските детски градини и началните училищни класове, които да дефилират с костюми на растения, животни и дори екосистеми, срещащи се в България. Добре дошли са и участници с костюми от рециклирани материали”, съобщи за медиите Радостина Ценова от БФБ. Тя посочи, че България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в Европа. В страната ни се срещат 4200 вида растения, около 100 вида бозайници, над 420 вида птици, 36 вида влечуги, 25 вида земноводни и над 30 000 вида безгръбначни.

„Затова искаме да приканим младите участници и тези, които им помагат в приготовленията – учители, родители, баби и дядовци, да отделят малко време, за да изберат интересен български вид и с костюма да го представят на останалите участници и гости”, заяви Ценова.

Карнавалът ще започне на 20 май в 17 часа на площада пред сградата на общината. Оттам ще тръгне и дефилето на участниците към Морската градина. Шествието ще завърши на лятна сцена „Охлюва” до Културния център „Морско казино“, където всеки участник ще може да се качи на сцената, за да се представи, а жури ще оцени облеклата им и ще връчи наградите в отделните категории – костюм на диво растение, срещащо се в България, атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема – река, езеро, гора и т.н., срещащи се у нас. Ще има и награда за най-оригинален „зелен” костюм  от рециклирани или употребявани материали, екоматериали и др. Награждаването ще е от 18:30 часа.

 

Снимка: portal12.bg.