Украински помен и панихида на 9 май в Бургас

Украинци се събраха вчера на „Тройката” в Бургас, за да отдадат почит към жертвите на войната. Те дойдоха с плакати с надписи „Не на войната в Украйна1”, „Няма да забравим военните престъпления на Русия” и украински знамена.

Александра Сидорова обяви, че на този ден, 9 май, хората са се събрали, за да почетат паметта на загиналите от руската агресия в Украйна, както и паметта на тези, загубили живота си във Втората световна война. Според нея Втората световна война е една от най-големите трагедии на човечеството през 20 век, но днес тази трагедия се повтаря и светът е уплашен от действията на Руската федерация. Тя призова хората по света да дадат всичко от себе си, за да запазят мира.

Панихида в памет на загиналите отслужи отец Михаил. „Трудно ми е да проведа тази молитва, обкръжен от хора, които са дошли тук да търсят убежище и истински дом. Знам колко е важно всеки човек на земята да има мирен дом и да чувства в себе си истински мир, които само и единствено Бог може да даде на човек. Всичко друго се изгражда с усилия и работа. Мирът в сърцето е много важен, затова искам тази молитва днес най-вече да е, за да се успокоят сърцата ни, да се помолим за истинския мир в сърцата на всички хора, които са въвлечени в този жесток и несправедлив конфликт. В този ден да не забравяме и жертвите на фашизма и нацизма по време на Втората световна война. Всички славянски народи трябва да се обичаме”, каза в проповедта си отец Михаил.

 

Снимка: fakti.bg