Ще има проблем, ако се забрани вносът на руски петрол

„Ако спрат да идват танкерите, веднага ще имаме проблем.” Това обясни в Бургас председателят на Управителния съвет на „Лукойл нефтохим Бургас” АД Илшат Шарафутдинов в отговор на журналистически въпрос при какъв вариант нефтопреработвателният завод може ще спре работа. Той присъства на отбелязването на Деня на победата пред паметника на Альоша в центъра на Бургас. Та беше и почетният консул на Руската федерация Тонко Фотев.

„Имаме добра комуникация с държавните институции. Засега няма такава заплаха. Но ако се забрани вносът на руския петрол, това ще усложни положението”, каза Шарафутдинов. Попитан с какъв резерв разполага „Лукойл”, той каза: „Както знаете, ние не сме единственият оператор на българския пазар. Резерв, разбира се, имаме, както е по закон. Но той е за кратко време.”

Рафинерията може да обработва и друг петрол, освен руския, но видовете нефт с в широк диапазон по качество. А от това зависи пряко рандеманът при получаване на готовия продукт и съответно – цената. Според Шарафутдинов въпросът трябва да се реши на правителствено ниво и когато има такова решение рафинерията ще може да има точен отговор откъде ще се доставя суровината и колко ще струват произденети горива.

 

Снимка: newsone.bg.