Бургас събра млади литературни дарования от девет страни

Започна първият Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”

 

На 26 юни 2022 г. в Бургас бе открит първият Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. В  конферентна зала „Акад. Константин Петканов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека се събраха 30 млади творци от България, Полша, Словакия, Германия, Латвия, Израел, Австрия и Унгария. Те бяха отличени сред общо 170 участници в Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема: „Необикновени постъпки на обикновени хора”.  Основната тема на четирите фестивални дни е човечността и смелостта на обикновените хора, живели в мрака на Втората световна война и Холокоста и техните съдби, които са вдъхновили младите разказвачи да се включат в конкурса.   

На откриването на фестивала присъстваха режисьорът проф. Иван Ничев, писателите Георги Бърдаров и Критофър Бъкстън и поетът и журналист Асен Йорданов – членове на журито.

„Всички вие сте запознати с драматичната история на спасяването на българските евреи.  Знаете и кои са спасителите – хора, водени от съвест, съпричастие и желание да останат нормални в неморалното време, в което живеят. Една от водещите причини те да постъпят по този начин е приятелството. Затова нашият фестивал е под мотото на приятелството, което може да бъде и спасение. Надяваме се всички вие да станете приятели и да останете верни на човечността. Историята за спасението на българските евреи все още не е разказана на света. Нашите международни участници ще бъдат нейни посланици”, каза при откриването на фестивала Алберта Алкалай – председател на Център „Алеф” и инициатор на конкурса и фестивала.

Фестивалът стартира с прожекция на игралния  филм „Българска рапсодия”, който поставя финала на трилогията, посветена на етносите на балканите и живота им в годините на Холокоста.  „Това време е вече зад гърба ни, но  днес Европа е отново под напрежение и ние, хората на изкуството трябва да се борим света да оцелее. Увлечени от литературата, моля в бъдеще мислете и за киното, за сценариите, за всичко онова, което бързо и лесно може да стигне до  хората и да повлияе на тяхната преценка”, призова младежите режисьорът на филма Иван Ничев.

През следващите дни с младите творци своя опит в литературата ще споделят писателите Кристофър Бъкстън, Недялко Йорданов, Георги Господинов и Георги Бърдаров.

„Темата на фестивала е впечатляваща, защото няма обикновени и необикновени хора  – всички сме обикновени. Литературата ни свързва, показва ни такива, каквито сме.  Мечтайте мащабно, така ще оставите следа след себе си”, обърна се към участниците Георги Бърдаров.

Историята на Международния литературен ученически конкурс е разказана и върху специална книга-пейка. Тя е монтирана в Морската градина на Бургас, срещу Морското казино и ще бъде открита с флашмоб във втория фестивален ден – 27 юни.  Младежите ще посетят о-в Света Анастасия, където ще присъстват на уъркшоп с Критофър Бъкстън, а ден след това тайните на творческото писане ще им разкрият Георги Господинов и Недялко Йорданов.

Кулминацията на фестивала ще постави церемонията по награждаването на победителите в деветото издание на литературния конкурс – на 28 юни от 18 часа в Международния конгресен център в Бургас.  Освен излъчените от журито, през  тази година за първи път чрез онлайн гласуване свой победител определи и  публиката.

Деветгодишната историята на конкурса и началото на международния фестивал обобщи Асен Йорданов – член на журито още от първото издание на конкурса: „Идеята за този конкурс се роди в една стая и само да девет години той стана международен. Това не е случайно – все повече млади хора осъзнават, че действително всеки човешки живот е една цяла вселена. Във време на агресия и все по-нарастващо насилие младите искат да съхранят изконния човешки морал, любовта и свободата. Могат да го направят чрез приятелството, за което този конкурс и този фестивал им помагат”.

 

Събитията се провеждат с любезното съдействие на Община Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, Музей за история на полските евреи “ПОЛИН,  хотел България, хотел Приморец, клиника Нефролайф, Триа Сити център, Порт Флот Бургас, БМФ Порт Бургас, Международен Конгресен Център

Медийни партньори: БТА, bivol.bg