Художникът Иван Стратиев гостува в Бургас

Галерия „Неси“ ще срещне почитателите на изящното изкуство с последните вдъхновения от многообразното творчество на талантливия художник Иван Стратиев. Експозицията ще може да се разгледа от 20 юли, сряда.

Иван Стратиев надгражда своя талант, следвайки интереса си към изследване на природата и нейните елементи. Творбите му, макар да следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хипер-реализма, метафизика, еротика, мистика, суфистика, са силно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичният си майсторски поантилизъм и специфичното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките.

Иван Стратиев е роден в България през 1960 г. През 1979 г. завършва Художествената гимназия „Илия Петров” – София.

През 1984 г. завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методи”, факултет „Изобразително изкуство”, специалност „Графика”.

През 2016 г. спечелва конкурса за резидентска програма в Париж – Сите интернационал дез арт.

Работи предимно маслена живопис, графика, акварел и фотография. В стилово отношение работи от реализъм, хиперреализъм до сюрреализъм и анахронизъм. Реализирал е концептуални акции, пърформанси, видеоинсталации и собствени кураторски проекти. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, пет от които във Виена (Австрия) и Прага (Чехия), Лондон (Великобритания), Цюрих (Швейцария). Участвал е в много групови изложби в страната и чужбина. Удостоен е с годишните награди на няколко български галерии, както и с приза „Златен звънец“ – гр. Перник през 1998 г. Негови творби са притежание на български и чуждестранни галерии, както и на големи колекционери в България и извън страната. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в България.