Стартира най-дългоочакваният стагегически проект на Китен – брегоукрепване на северната част

Със символична първа копка стартира най-стратегическият и най-дългоочакваният от жителите на Китен  проект – брегоукрепването на северната част на града.  

„Проектът е от голямо значение не само за град Китен, но и за цялата община.  Той не само укрепване на северния  бряг, но и изграждане на крайбрежна пешеходна алея, което ще даде условия за развитието на по-качествен туристически продукт, създаде и приятни емоции на гражданите на Китен,  които ще получат нова крайморска пешеходна зона. А за нас жителите на общината са най-важни. ” , каза кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

Символичната първа копка на пристанището в Китен направиха областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и кметът на Китен – Николай Марков. На събитието присъстваха Златина Тюлева – председател на ОбС Приморско, Мария Георгиев – секретар на Общината, представители на общинската администрация и местното кметство, жители на Китен.

„Ще реализираме мечта, която чакаме повече от 30 години. Един град е толкова голям колкото са големи мечтите на жителите му – перефразира Екзюпери кметът на Китен Николай Марков и разказа  за дългогодишните усилия на общинската администрация и на представителите на държавата в лицето на областния управител проф. Мария Нейкова, за да се стигне до днешния ден.  Кметът на Китен връчи плакети на проф. Нейкоива и д-р Германов, с които изрази благодарност за усилията и желанието им този проект да стане реалност.

Стойността на проекта е 4 226 000 лева,  сумата е осигурена от държавния бюджет. Строителните дейности започват веднага и се очаква първият етап, обхващащ 355 метра,  да приключи за около една година. Надеждите на местната администрация са веднага след това да стартира вторият етап с дължина около 400 метра, за което вече има подписано споразумение с МРРБ. След цялостното приключване на проекта двете части на крабрежната алея ще бъдат свързани, което ще направи Китен едно още по-предпочитано място за живеене и отдих.