Кирил Вълчев откри 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев откри днес 30-ата Генерална асамблея на неформалната Асоциация на балканските новинарски агенции – Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) под наслов „Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини“ в Бургас. Домакин беше БТА. Събитието се проведе в конферентна зала на хотел България. Кирил Вълчев отправи благодарности към кмета Димитър Николов за гостоприемството му като добави, че разговорите им са започнали още преди три дни в Поморие. Генералният директор на БТА сподели, че е станал свидетел на бурята в Бургаско и природното бедствие му напомнило поговорката, която всички народи на Балканите имат: „Човек предполага, Господ разполага“. Според него тази обща мъдрост трябва да ни помогне да разчетем знака на бурята в Поморие.

Според него бурята в Поморие би станала новина в световните агенции, ако е имало жертви. Тя обаче е новина за балканските новини, каза той. И подчерта, че е важно съседските държави на Балканите да си разменят новини от своите емисии.

От своя страна Димитър Николов добави, че новините за култура и спор в балканските държави и градове трябва да имат по-широко и мащабно отразяване. Той призова, колкото може по-малко да присъства думичката криза или война. Николов подчерта, че журналистическата дейност е уникална и много важна и добави:

„Бъдете по-активни в информационния поток, отразявайки реалността и събитията, свързани с природните феномени и катаклизми“. Градоначалникът изрази съжаление пред участниците в срещата за неудобството, причинено от кратката, но силна ураганна буря в района на Бургас.

„Може би е добре да има по-силен натиск към метеорологичните служби – по-ранно и своевременно да ни предупреждават, за да може местните власти да се подготвят при такива аномалии и да намалее стреса към населението“ каза Николов. Той допълни, че е важно да се намери място в Плана за възстановяване и развитие за по-широко мащабна информационна система, която със SMS или по-друг начин да информира населението за предстоящи природни явления, за да подготви хората.