Откриха Международният фестивал за документално-историческо кино DOCK в Бургас

Преди броени дни, за пета поредна година, бе даден старта на Международния фестивал за документално историческо кино DOCK в Бургас, който в рамките на тазгодишното си издание ще представи най-качествените заглавия от световната документалистика, селектирани между повече от 500 кандидати.

Престижното международно жури има трудната задача да избере големия победител сред десет финално селектирани филма, сред които са вече получилият множество международни отличия „Тихият терор“ – потресаващ разказ за случващото се в Украйна; историята на бурния възход и падение сред затягащата се цензура на руския канал „Дожд“ – „М@йната й на тази работа“; вълнуващото обяснение в любов към неподозирано деликатния човек и велик актьор Луи дьо Фюнес „Щурото приключение на Луи дьо Фюнес“; вълнуващия авторски разказ „Изстрели над Марсилия“ за убийството на сръбския крал Александър и френския вътрешен министър Барту; българският филм „Гео Милев в лабиринта на времето“; необичайната история на „Чърчил и филмовият магнат“ и др.

Публиката ще има възможност да срещне и с част от авторите на филмите, които ще пристигнат специално за събитието.

Тази година съпътстващата програма на фестивала е посветена на 75-годишнината и 50 години творческа дейност на голямата българска режисьорка Адела Пеева. Ще бъдат излъчени някои от легендарните ѝ филми като „Чия е тази песен?“, „Развод по албански“, „В търсене на Списаревски“ и др.

В рамките на фестивала ще бъде проведена научна кръгла маса „100 години от Балканската война“, с участието на проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и проф. Петър Стоянович.

Закриването на Международния фестивал за документално историческо кино DOCK ще бъде на 22 септември от 20.30 ч., където ще бъде обявен победителят, както и носителят на Специалното отличие на историческата общност.

Всички фестивални акценти, както и пълната програма, можете да научите от сайта на фестивала: https://filmfestburgas.com/

Както и на фейсбук страницата му: https://www.facebook.com/documentaryhistoricalfestival

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“.