60 % по-скъпо парно искат топлофикациите след Нова година

От Нова година топлофикациите ще поискат повишение в цената на парното и топлата вода с 60% заради скъпия газ.

В ефира на БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев заяви, че увеличението ще бъде по-малко, ако държавата компенсира топлофикациите.

„Трендът е малко нестабилен на природния газ, както знаем, сега би трябвало да се понижи цената му, но това не означава, че ще бъде през целия зимен период, така че с тези нива, които достигна цената на природния газ, е необходимо от 1 януари да се повиши цената на топлинната енергия поне с 60%, но уточняваме, че това трябва да се случи, ако не бъдат одобрени компенсациите за топлофикациите заради високата цена. Тогава това повишение или няма да го има или ще бъде доста по-малко“, заяви Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетика Росен Христов обясни, че мерките, които се предвиждат от кабинета ще бъдат насочени към най-засегнатите от скока на синьото гориво, като ще бъдат обвързани с конкретни ангажименти за енергийна ефективност от страна индустрията. Степента на подпомагане ще зависи от ангажиментите за икономии , оптимизация и за енергийна ефективност от ответната страна.