Отборът на гимназията по транспорт спечели купата на БМФ Порт Бургас 2022

Оспорвана и емоционална бе надпреварата за първото място в младежкия турнир по футбол на малки вратички за купата на БМФ Порт Бургас 2022. Отборът на Професионалната гимназия по транспорт спечели голямата награда – билети за мач от Лига Европа  „Лудогорец – Реал Бетис“. Младите спортисти ще подкрепят  българския тим срещу испанците от трибуните на стадиона в Разград на 27 октомври. Билетите за мача, транспорт и нощувки за бургаските победители са осигурени  от организаторите. Среброто бе завоювано от сборния ученически отбор „Балкан”, а бронзът взеха футболистите от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”.

Състезанието се проведе на 22 октомври в Бургас, при огромен интерес от страна на участници и зрители и при спазване на всички мерки за безопасност. Стотици фенове на футбола наблюдаваха спортната надпревара, в която взеха участие 110 младежи на възраст от 15-18 години. Събитието бе излъчено и онлайн във фейсбук страницата на информационния сайт „На брега”.

В седмото издание на турнира  участваха 11 отбора от бургаските училища: ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, НЕГ „Гьоте”, ПГ по механоелектротехника и електроника, ПГ по транспорт, СУ „Епископ Константин Преславки”, ПГСИ „Пеньо Пенев”, ПГ по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, която се включи с 2 отбора – „Корабоводители“ и „Морско училище“, както и 3 сборни отбора : „Хайдути“, „Балкан” и „Про клубс”.

Футболната надпревара се проведе съгласно правилата, регламентирани в Наредбата на БФС по минифутбол. Отборите бяха разпределени чрез жребий в три групи. След края на груповата фаза победителите се срещнаха на полуфинал и финал. При оспорваните двубои с голова разлика 1:0, купата на БМФ Порт Бургас за тази година грабна отборът на Професионалната гимназия по транспорт.

За всички участници турнирът бе напълно безплатен. Освен голямата награда, купи и медали,  организаторите бяха подготвили предметни награди за класиралите се на първо, второ и трето място, както и индивидуални подаръци за всеки участник.

Турнирът по футбол на малки вратички е изцяло финансиран от „БМФ Порт Бургас” АД – концесионер на пристанищните терминали „Изток 2” и „Бургас Запад”. Той е част от социалната програма на дружеството и вече има характер на голямо общоградско спортно събитие, което се провежда за седма поредна година.

Спортната инициатива традиционно се превръща в истински младежки празник, с което постига основната си цел – да помага за утвърждаването на спортни навици сред младите и да доказва, че когато бизнесът е социално отговорен, той може да намери точното място, към което да насочи своята помощ.

Класираните на първо, второ и трето място в турнира за купата на БМФ Порт Бургас 2022
Момент от футболната надпревара за купата на БМФ Порт Бургас 2022