Ще има ли увеличение на цената на парното от началото на 2023 година?

Медиите съобщиха вчера новината, че „Булгаргаз” е поискал от януари увеличение на цената на природния газ с 40 на сто. Това е една твърде неприятна новина, тъй като, ако тя бъде утвърдена от комисията на енергийно и водно регулиране, това ще доведе до нов скок с цените, включително за тези, които ползват услугите на топлофикационните дружества.

По този повод потърсихме мнението на инж. Христин Илиев – изпълнителен директор на „Топлофикация-Бургас” ЕАД. Ето неговото експертно мнение.

„Това искане за увеличение е обусловено поне от две обективни обстоятелства. Първо, Булгаргаз сега, през зимните месеци, почва да тегли суровината от хранилището в Чирен, а тя е купувана през лятото на доста по-висока цена спрямо сегашната на газа, който получаваме от Азербайджан чрез интерконектора Гърция – България. Но той е 1 милиард куб. м, докато нашето годишно потребление е три пъти по-голямо. Тъй че няма как да не се взема газ от Чирен в този период.

Разбира се, всичко това трябва и смятам, че е подчинено на една добра сметка, която се надявам да е направена и да се прави непрекъснато в Министерството на енергетиката и в самото дружество „Булгаргаз”. Защото, ако в даден момент се окаже, че можем да купим от газова борса газ на по-ниска цена от този в хранилището ни, съответно, по мое мнение, така и трябва да се постъпи. И да се постъпва в бъдеще.

Втората причина за това „Булгаргаз” да иска КЕВР да утвърди това увеличение на цената на синьото гориво е тази, че в началото на зимата обичайно цената на природния газ закономерно върви нагоре. Това е обусловено от факта, че тогава търсенето на суровината винаги нараства, като това е чисто по пазарния механизъм, на който се основава и нашата икономика. В този смисъл искането на „Булгаргаз” е закономерно и очаквано.

Разбира се, тук вече всичко зависи от реакцията на правителството в отговор на този проблем, а може би и на сегашния състав на Народното събрание, ако то продължи да работи. Става дума за компенсациите към бизнеса.

Предполагам, че много от обикновените хора, като чуят за компенсациите за бизнеса, които сега се дават за тока, за хлебните изделия, като намаленото ДДС на туристическите услуги и т.н., та когато обикновеният човек чуе такова нещо от медиите, закономерно в него възниква въпросът – ами аз?! Какви компенсации има за мен в момент, когато цените в магазините една ли не всеки ден се увеличават?!

Отговорът тук е съвсем обикновен. Ако КЕВР удовлетвори искането за увеличение на цената, на която „Булгаргаз” ще продава от януари догодина суровината на нашата топлофикация, а държавата по някакъв начин компенсира цялото това увеличение, тогава цената за нашите абонати няма да се увеличи дори със стотинка. И това вече ще е реалната полза за обикновения човек, който ползва в дома си нашите услуги – право и топла вода. Каквото е и нашето желание.”

Всъщност това, което казва инж. Илиев се отнася далеч не само за топлофикацията в Бургас и аналогичните дружества в страната, но и за всички отрасли за промишлеността, включително за производството на храни, за транспорта и т.н. Засега вън от тези намерения на служебното сега правителство остава въпросът дали ще има компенсация и за ползващите директно природния газ за отопление и топла вода.

 

Снимка: business.dir.bg