Цената на парното в Бургас няма да се увеличава през януари 2023 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Комисията е утвърдила цената след извършен анализ на внесените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Утвърдената цена от 179,33 лв. за мегаватчас е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ в размер на 204,14 лв. Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време.

За топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители утвърдената цена от 179,33 лв. за мегаватчас (91.69 EUR) осигурява ценово предимство, тъй като е по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на нива от 118 EUR (230,79 лв.) за мегаватчас.

„Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия за януари 2023 г.”,  смята изпълнителният директор „Топлофикация – Бургас” АД инж. Христин Илиев, „което е от ключово значение за потребителите на регулиран пазар. По този начин енергийният регулатор задържа повишението на цените у нас, растящи поради инфлационните процеси в цяла Европа”.

Държавата е тази, която трябва да регулира цените и да помогне, но с колко и как не може да се каже, посочва още инж. Илиев. Според него няма основание за паника сред населението. 

Промяна в цената на парното за домакинствата в страната от 1 януари няма да има обявиха и от Асоциацията на топлофикационните дружества. Това се потвърждава и от Комисията за енергийно и водно регулиране.

От повече от година цените на природния газ вървят на горе. За последните 12 месеца цената на синьото гориво от „Булгаргаз“ се е повишила петкратно, което е исторически рекорд. Очаква се, че пускането на газовата връзка с Гърция ще доведе до известно намаление на цените, което е видно и от новата цена за месец октомври, но според експерти, ако въпросът с диверсификацията на доставките на природен газ в цяла Европа не бъде решен по-скоро, цените ще се увеличат още. Още по-притеснително е, че решение по темата все още няма, а вероятно само няколко седмици ни делят от началото на отоплителния сезон.

Още по темата

Кремен Георгиев: Всички топлофикации работят за зеленото бъдеще на България

Иван Топчийски: Близо 400 млн. лева са задълженията на топлофикационните дружества

Асоциацията на топлофикациите: Ако не се осигури газ за зимата, няма да има отопление

„Цената на природния газ е много нестабилна, очакванията на всички в бранша за понижение вследствие на влизането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, не са сигурен знак, че този тренд ще продължи през цялата зима. За топлофикациите, работещи на природен газ, ситуацията е изключително тежка. Ако не получим скоро компенсации от държавата, едва ли ще намерим вариант да продължим производството, така, както е било до сега“, каза инж. Радослав Михайлов изпълнителен директор на Топлофикация Враца.

Инж. Радослав Михайлов заяви, че единствената възможност дружествата да бъдат измъкнати от огромната криза, в която са затънали, поради високите цени на природния газ, е държавата да ги компенсира. Служебното правителство вече обяви, че е разработило пакет от мерки, които ще бъдат насочени към най-засегнатите от високите цени на природния газ, но все още не са оповестили подробности подробности. Не е ясно към кои дружества ще бъдат насочени мерките. По думите на Министъра на енергетиката Росен Христов използването на държавна подкрепа ще бъде обвързано с поемане на конкретни ангажименти от страна на потърпевшите от високите цени на природния газ, свързани с подобряване на енергийната ефективност.

Инж. Радослав Михайлов успокои клиентите на българските топлофикации, като разясни, че по закон следващо изменение на цената на топлинната енергия може да се извърши едва след месец януари.

„Поне в първите месеци на отоплителния сезон със сигурност парното и топлата вода ще бъдат на текущите цени“, каза инж. Радослав Михайлов.

Експертът обяви, че дружествата от сектора са единодушни, че не е необходимо клиентите да бъдат натоварвани с високи цени за парно и топла вода. По думите му поскъпването на природния газ трябва да бъде поето от държавата, а не от българите, които са свикнали с най-евтиния метод за отопление – парното.