“Алеф” възкресява паметта за Холокоста

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста  27 -ми януари Център за еврейско-българско сътрудничество “Алеф” и бургаската писателска общност организират тематична вечер, в която се събират две изкуства – кино и литература.  Така сдружението ще спази традицията да бъде инициатор и организатор на възпоменателни инициативи, свързани с отдаване на почит къмневинните шест милиона унищожени евреи в нацистките лагери на смъртта.

 На 26 януари, четвъртък в зала “Проф. Димитър Аврамов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, от 18 часа,  Бургас отново ще стане съпричастен към възкресяване на паметта. Това ще се случи чрез представянето на сборника с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“ на млади автори и прожекция на документалния филм на ДариушЯблонски “Фотолюбител”.

 Премиерата на сборника „Необикновени постъпки на обикновени хора“, съдържащ творбите на отличените автори в деветото издание на международния литературен ученически конкурс  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ ще бъде своеобразна среща с миналото, възкресено чрез художествено слово и насочено към бъдещето. В деветата надпревара участваха 180 младежи от България, Словакия, Полша, Украйна, Германия, Унгария, Израел, Австрия и Латвия. Преминало през сърцата на  младежите, разказаното отправя недвусмислено послание, подето от всички Човеци – “Никога повече Холокост”.

Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ ще бъде представен от Стойчо Кьосев, доктор по философия, един от емблематичните лица на демократичните промени в Бургас. Той е създател на философския клуб „Сократ”, спечелил широка популярност сред учениците в средните бургаски училища. Съвсем наскоро той бе удостоен с почетен плакет на Община Бургас за дългогодишната му активна преподавателска и философска дейност.

Особен акцент на тематичната вечер ще поставят автори от Бургас, които ще прочетат откъси от своите конкурсни творби.

Филмът, с който ще продължи възпоменателната вечер е предоставен специалнона Център “Алеф” от Полския институт в София. Лентата ни пренася в жестоката реалност на еврейското гето в Лодз през Холокоста.В документалната лента се цитират германски документи и кореспонденция от периода на окупацията, чрез които се запознаваме със сцени от живота на евреите в гетото.

Гости на възпоменателната тематична вечер ще бъдат ученици от бургаски училища, писатели и граждани. Всички те ще се присъединят към глобалната кампания на Световния еврейски конгрес World Jewish Congress  „НИЕ ПОМНИМ“.

Събитието ще започне в четвъртък 26 януари от 18 часа, а входът е свободен.