Цената на газа съществено се понижи

С 14% ще е по-ниска цена на газа за март тази година. Комисията за енергийно и водно регулиране я утвърди в размер на 106,74 лева за мегаватчас, без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на дружествата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В ценовия микс, станал основа за определянето на цената, е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

По този повод потърсихме мнението на инж. Христин Илиев, изпълнителен директор на „Топлофикация Бургас” АД. „Продължаващото намаление на цената на природния газ е много благоприятен фактор за топлофикационните дружества и крайните потребители. Пазарните тенденции показват, че не се оправдаха апокалиптичните сценарии за мрак и студ при липсата на доставки и предишните екстремно високи цени на газа поне засега остават в историята“, заяви инж. Илиев=

И допълни: „ По този начин се постига баланс, като отчита интересите на всички заинтересовани страни. С определянето на прогнозна годишна цена на топлинната енергия регулаторът създаде сигурност и предвидимост за всички потребители на топлофикационни услуги.”