Не купувайте детко яке elSe ® и декоративни камъчета „River rock” – опасни са

Опасни стоки за деца заливат пазара. Според българските стандарти всички детски дрехи, които имат шнурове връзки и колани са опасни за децата до 7-годишна възраст, тъй като създават риск от удушаване и нараняване. Изключително строги са изискванията и за играчките. През последните месеци инспектори от Комисията за защита на потребителите са констатирали, че в магазините се предлагат няколко вида опасни стоки, между които и стоки за дома, и са започнали тяхното изземване.

BG-3-2015Детско яке
Якето марка elSe ® има функционална връзка в областта на качулката, със свободни краища, поради което съществува риск от задушаване и нараняване на децата, са констатирали инспекторите и са започнали изтеглянето на този артикул от пазара.
Якето е турско производство, предназначено е за малки деца на възраст до 7 г., от водоустойчива материя, в сив цвят, с цип отпред и на двата джоба, с апликации на глава на бяло мече с очила и бродирани надписи: ”aGe Smile”. Връзката на качулката минава през тунел, и е със свободни краища. Има пришити от производителя текстилни етикети с надписи: “elSe®”, “elSe®” 80-1y, 50% polyester, 510% cotton и надписи на турски: TURK MALI DRY CLEAN ONLY MADE IN TURKEY, www.elsebebe.com Към якето е прикачен и картонен етикет със следното съдържание: баркод 9876543210173 3boy Özen “elSe®” bebe collection else Bursa/TÜRKIYE.

BG-2-2015Детско късо парти наметало
На пазара се предлагат два вида наметала в по няколко варианта. Произведени са в Турция и всички видове от тази серия са окачествени като опасни.
Първият вид – дълго наметало е в четири варианта с различни десени, предназначено за големи деца и юноши на възраст от 7г. до 14г., проектирано и изработено в областта на врата с пришити функционални шнурове, със свободни краища, неосигурени срещу разнищване, с дължина около 33 см всеки. Предлага се за продажба опаковано в прозрачен целофан и цветен картон със снимки на всички варианти на наметалото, обозначен номер над всеки и следния надпис върху него: “ Halloween cape”, баркодът му е 00153029777.
Вторият вид е за по-малки деца – до 7-годишна възраст. Наметалото е късо наметало, също в четири различни варианта на десена и изработено в областта на врата с пришити функционални шнурове, със свободни краища, неосигурени срещу разнищване с дължина около 32 см всеки. Предлага се за продажба в прозрачна опаковка от целофан и цветен картон със снимки на всички модели къси и дълги наметала с номер на всяко, баркод 00153029807.

BG-1-2015Декоративна маслена лампа Perfel
Лампата се състои от стъклен резервоар, фитил, регулатор на фитила с отвор, през който се пълни резервоара за маслото за горене, и стъклен предпазител. Опакована е в картонена кутия със надписи “PERFEL, OIL LAMPS” и снимки на маслени лампи с различни артикулни номера. Страната-производител не е известна, няма и стикер с информация на български език. Лампата е с видимо несъответствие с изискванията за безопасност на стандарт БДС EN 14059:2005, т.4.5, тъй като резервоара се затваря само с едно въртеливо движение.

BG-9-2015Декоративни камъчета „River rock”

Според КЗП те наподобяват храна и лесно могат да подведат и деца и възрастни, с което създават риск от задавяне и задушаване. Камъчетата са китайско производство и са забранени за продажба от 4 февруари т.г.