Започнаха Дните на украинската култура в Бургас

Изложба на картини, автентични кукли и шевици постави началото на Дните на украинската култура в Бургас. Техен организатор е Почетното консулство на Украйна в града със съдействието на местната украинската диаспора. Програмата, наситена с множество концерти, срещи и други изяви, е част от Дните на украинската култура в България и ще продължи до 10 юли.

„През тази седмица ние ще покажем уменията и таланта на творците, които черпят вдъхновение от корените, културата и природата на Украйна не само в Бургас, а ще гостуваме и съседните градове на областта”, уточни почетният консул на Украйна в града Димитър Караненов.

8Творбите на украинските художници Александр Николаевски, Олег Микита и Владимир Сторазум от Съюза на художниците в гр. Лвов са представени в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“. На откриването на изложбата присъстваха почетният консул Димитър Караненов, заместник- областният управител Севдалина Турманова и заместник-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

Експозицията съдържа и национални облекла-музейни експонати, някои от които датират преди повече от 100 години. Основен акцент в изложбата са традиционните украински кукли-мотанки, изобразяващи различни образи от бита. В залата са подредени още шевици, тъкани и други произведения на приложното изкуство, които представят различни интерпретации на мъдростта, легендите, вярванията и светоусещането на украинския народ.
12

Концертите на украинските изпълнители съчетават народни танци на ансамбъл „Малвъй”, с ръководител Анатолий Демянчук и на Детска хореографическа студия към Висшето училище за изкуство и култура в Киев, с индивидуално изпълнение на националния инструмент бандура на Лидия Сторозум, както и български ансамбли, които ще отправят поздрав към украинския колектив. Спектаклите ще стартират от 18:00 ч. в три последователни дни – 6-8 юли, на открита сцена „Охлюва” в морската градина.