Новото рибно тържище затвърди лидерските позиции на Бургас в бизнеса

Новото рибно тържище, което бе открито днес, затвърди лидерските позиции на Бургас като място за добро развитие на бизнеса и хората.  И това се случва явно благодарение и на кмета Димитър Николов. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в морския град. Тя откри първото в страната тържище за риба, изградено с помощта на евросредства по старата оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“.

Министър Танева добави още, че по старата оперативна програма вече са договорени 105 процента, а 64  са разплатени.

 За самото тържище каза, че това е място, което ще създаде възможност за по – добра цена, премахване на посредниците и изсветляване на бизнеса.

Новата програма за подпомагане на сектора е по морско дело и рибарство. Министър Танева се надява до края на месеца тя да бъде предложена за приемане от МС и до края на ноември реално да стартира. Първата мярка, която ще бъде предложена, е изготвяне на стратегии на местните инициативни рибарски групи.

На откриването на тържището днес бе областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов, а както и представители на държавни институции и местни структури, свързани с работата на подобни предприятия.

По думите на кмета Николов в сектор „Рибарство“ до момента в България има два значими финализирани обекта. Това се рибарското пристанище в квартал Сарафово и днешното тържище. В страната има над 35 обекта по тази програма, но завършените са в Бургас.

Проблемите с отчуждаването на земите, кадастрални карти, ПУП-ове и други мъчат усвояването на средства в този сектор, защото най-вече се касае за инвестиции, които се намират по крайбрежието, допълни кметът Николов.

Той наблегна на важността на инвестицията в тържище, тъй като то ще елиминира до минимум сивия сектор. Димитър Николов припомни, че през 2013 и 2013 година на юг от нос Емине са уловени съответно 63 и 67 процента от цялата черноморска риба. Т.е. – на територията на област Бургас. Това показва, че най-естествено е било това тържище да се случи именно в Бургас.

Припомняме, че тържището е изградено по проект на фирма „Атлантик“АД, която от 23 години е на пазара у нас и в чужбина и е сред лидерите в износа, внос на риба и рибни продукти. Инвестицията в тържището е над 10 милиона лева. Повече от половината от нея е еврофинансиране.