Честит празник, учители!

Светът днес отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за този празник се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя“.

Едва през 1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО празникът става факт. Тогава за първи 5 октомври се чества като ден на учителите.

Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

У нас това е още един повод да се насочи вниманието към мисионерския труд на учителя, който отдавна не е сред престижните професии и не получава уважението, което заслужава.

Една държава е силна, когато нейните граждани, освен патриоти,  са знаещи и можещи хора. Нека си припомним, че  учителите са тези, които градят и надграждат Човека, заедно със семейството.

Днес статистиката за Европа не е оптимистична. Повече от 70% от действащите учители са жени, а повече от една трета са над 50-годишна възраст. Има ясна тенденция на застаряване и липса на диверсификация в професията в цялата европейска общност.

Около 8.3 милиона души в ЕС са заети в сферата на образованието – от възпитателите в детски градини до преподавателите във висшите училища. Жените доминират като дял особено много в ранните етапи на образованието като представляват 95% от учителите в предучилищното ниво и 85% в началното. В България, а също и в Чехия, Кипър, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Румъния и Словакия, жените в детските градини и основните училища са над 99%.

Честит празник, скъпи учители!